Nooit een zin beginnen met “en”

Ik doe het al jaren. En waarom ook eigenlijk niet? Omdat we dat zo op school hebben geleerd? Ik doe het met plezier. Omdat het zo lekker loopt. En lekker leest.

de theorie
“En” is nevenschikkend voegwoord, een voegwoord dat twee hoofdzinnen met elkaar verbindt.

Gisteren regende het en vandaag gaat het sneeuwen.

Als je twee hoofdzinnen afzonderlijk van elkaar wilt gebruiken, dan mag je – in informeel taalgebruik – een zin beginnen met “En”.

Gisteren regende het. En vandaag gaat het sneeuwen.

de praktijk
In zakelijke schrijftaal wordt het gebruik van “En” aan het begin van een zin afgeraden. Da’s eigenlijk gek, want hoe praat je tegen je klant? Of je medewerker?

Natuurlijk, in sommige bedrijven is het gewenst om een formele, zakelijke toon te gebruiken (denk aan advocatenkantoren). Daar hoort ook een zakelijk gebruik van de taalregels bij. Verreweg de meeste bedrijven willen echter met hun klant of medewerker praten op een meer informele toon, omdat dat vaak beter wordt begrepen en de boodschap sneller wordt geaccepteerd. En vergis je niet, ook een informele toon kan heel goed zakelijk zijn.

Wees dus niet bang om de taal informeel te gebruiken. Je doet het echt niet snel fout.

lot schrijft

lot is het pseudoniem van Rianne Heere. Naast haar bedrijf, haar gezin en haar drukke sociale leven probeert ze zo veel mogelijk tijd te besteden aan haar grootste passie: verhalen vertellen. Wil je weten wanneer er een nieuw blog verschijnt? Like dan bureau lot op Facebook.

| | blogoverzicht